راهنمای سفر به وان ترکیه: هزینه، مسیر زمینی، جاهای دیدنی و خرید

alireza azimi
۲۱ مهر ۱۴۰۵
۰ دیدگاه
امتیاز این مطلب:
۰ رأی ۰/۵

وان نزدیک‌ترین شهر بزرگ ترکیه به ایران است: از خوی تا مرز رازی حدود ۵۵ کیلومتر، و از مرز تا خود شهر کمتر از دو ساعت جاده. همین نزدیکی باعث شده سفری که به استانبول چند میلیون تومان بلیط هواپیما می‌خواهد، اینجا با یک شب اتوبوس و یک گذرنامه انجام شود.

این راهنما چهار چیز را روشن می‌کند: از کدام مرز بروید، چقدر پول ببرید، کجا بخوابید و سه روزتان را چطور تقسیم کنید.

وان کجاست و چه شکلی است؟

وان مرکز استان وان در آناتولی شرقی ترکیه است و روی ساحل شرقی دریاچه وان نشسته. شهر در دشتی میان کوه‌ها قرار دارد، ارتفاعش بالاست و همین ارتفاع، زمستان‌هایش را از استانبول سردتر و تابستان‌هایش را خنک‌تر کرده است.

سه هزار سال پیش اینجا توشپا بود، پایتخت پادشاهی اورارتو. چیزی که از آن دوره مانده و هنوز می‌شود دید، قلعه وان است روی صخره‌ای در پنج کیلومتری غرب شهر.

مشخصات وان در یک نگاه:

کشور و استان: ترکیه، استان وان
زبان: ترکی استانبولی؛ کردی هم میان بخشی از مردم رایج است
واحد پول: لیر ترکیه
اختلاف ساعت: ۳۰ دقیقه عقب‌تر از ایران
فرودگاه: فریت ملن وان، حدود ۵ کیلومتری مرکز شهر
نزدیک‌ترین مرز ایران: رازی (خوی)، حدود ۵۵ کیلومتری خوی
مدت پیشنهادی سفر: ۳ تا ۵ روز

چرا ایرانی‌ها وان را انتخاب می‌کنند؟

در شش ماه نخست ۱۴۰۵ بیش از یک میلیون مسافر از مرز رازی عبور کرده‌اند و این مرز شبانه‌روزی کار می‌کند. دلیلش ساده است: وان تنها مقصد خارجی است که می‌شود پنجشنبه شب راه افتاد و جمعه ظهر در بازارش بود.

برای خرید هم جمع‌وجور بودن شهر به نفع مسافر است. در استانبول خرید یعنی سه روز جابه‌جایی میان مراکز پراکنده؛ در وان تمام فروشگاه‌های اصلی در دو خیابان جمهوریت و ماراش و دو مرکز خرید جمع شده‌اند و پیاده قابل گشت‌اند.

در عوض، انتظار تنوع استانبول را نداشته باشید. برندهای لوکس اینجا شعبه ندارند و بیشتر خریدها پوشاک، کیف، کفش و لوازم آرایشی در رده میانه است.

بهترین زمان سفر به وان

پاسخ به هدف سفر بستگی دارد، نه به فصل محبوب.

بهار (اردیبهشت و خرداد): هوا خنک و گاهی بارانی. مناسب طبیعت‌گردی، جزیره آکدامار با شکوفه و عکاسی.

تابستان: روزها گرم، شب‌ها خنک. مناسب ساحل دریاچه، قایق‌سواری و سفر خانوادگی.

پاییز (مهر و آبان): خنک و رو به سردی. مناسب خرید با حراج پایان فصل و قیمت پایین‌تر هتل.

زمستان: زیر صفر و برفی. مناسب خرید و برف، با ریسک بسته شدن جاده کوهستانی.

اگر خرید هدف اصلی است، آبان و آذر بهترین ترکیب را دارند: حراج پایان فصل تابستانه تمام شده، کمپین‌های بلک‌فرایدی اواخر آبان و اوایل آذر شروع می‌شود و هنوز برف جاده را نبسته.

اوایل بهار و اواخر پاییز، اختلاف دمای روز و شب در وان به ۱۵ درجه هم می‌رسد. یک لایه گرم اضافه ببرید حتی اگر پیش‌بینی هوا معتدل نشان می‌دهد.

مدارک لازم

ایرانی‌های دارنده گذرنامه عادی برای سفر گردشگری به ترکیه تا ۹۰ روز ویزا لازم ندارند. این را خود وزارت امور خارجه ترکیه در صفحه رسمی ویزا اعلام کرده است.

درباره اعتبار گذرنامه دو عدد شنیده‌اید و هر دو درست‌اند، ولی دو چیز متفاوت‌اند:

حداقل قانونی، طبق ماده ۷ قانون اتباع خارجی ترکیه، ۱۵۰ روز اعتبار از تاریخ ورود است؛ یعنی ۹۰ روز اقامت مجاز به‌علاوه ۶۰ روز.

توصیه وزارت خارجه ترکیه شش ماه اعتبار است. الزام نیست، ولی حاشیه امن می‌دهد و بعضی شرکت‌های حمل‌ونقل همین را ملاک می‌گیرند.

گذرنامه‌ای که کمتر از ۱۵۰ روز اعتبار دارد در گیت مرزی برمی‌گردد. پیش از خرید بلیط، تاریخ انقضا را نگاه کنید.

کنار گذرنامه، این چهار مورد را هم همراه داشته باشید چون مأمور مرزی ممکن است بخواهد: رزرو هتل، بلیط یا برنامه برگشت، توان مالی تأمین هزینه سفر، و بیمه مسافرتی.

چگونه از ایران به وان برویم؟

چهار راه دارید و انتخاب بین‌شان به شهر مبدأ و بودجه برمی‌گردد.

مرز رازی (خوی): مناسب تبریز، ارومیه و تهران. کوتاه‌ترین و پرترددترین مسیر؛ شبانه‌روزی.
مرز سرو (ارومیه): مناسب ارومیه و حومه. نزدیک‌تر، اما ساعات کاری محدودتر.
مرز بازرگان (ماکو): برای وان دور است؛ بیشتر به درد استانبول می‌خورد.
قطار تهران–وان: مناسب تهران و مسافر بی‌عجله. حدود ۲۴ ساعت، کوپه چهارنفره.

مرز رازی، مسیر پیش‌فرض

رازی در ۵۵ کیلومتری خوی است و در سمت ترکیه به گذرگاه کاپی‌کوی می‌رسد. از تبریز و ارومیه اتوبوس و ون مستقیم تا مرز دارید؛ از تهران معمولاً ابتدا به خوی می‌روید و از آنجا ادامه می‌دهید.

این مرز شبانه‌روزی کار می‌کند و در شش ماه نخست ۱۴۰۵ بیش از یک میلیون مسافر از آن گذشته‌اند. فرمانداری خوی اعلام کرده در ساعات اوج، به‌ویژه روزهای پایانی تابستان و تعطیلات، روند تردد کند می‌شود. برای تشریفات مرزی دو ساعت کنار بگذارید و اگر در تعطیلات سفر می‌کنید، سه ساعت.

پس از عبور، از سمت ترکیه ون و مینی‌بوس تا مرکز وان هست. کرایه را پیش از سوار شدن توافق کنید.

مرز سرو

سرو نزدیک ارومیه است و در سمت ترکیه به اسن‌دره وصل می‌شود. برای ساکنان ارومیه از رازی نزدیک‌تر است، ولی ترافیک مسافری کمتری دارد و ساعات کاری‌اش مثل رازی شبانه‌روزی نیست. پیش از حرکت ساعت کار مرز را بپرسید.

قطار تهران–وان

قطار تهران وان در اسفند ۱۴۰۳ پس از چند سال توقف دوباره راه افتاد. مسیر از ایستگاه مرکزی تهران شروع می‌شود، در تبریز توقف کوتاه دارد، در ایستگاه مرزی رازی تشریفات گمرکی انجام می‌شود و بعد به وان می‌رسد. قیمت و روزهای حرکت تغییر می‌کند؛ پیش از برنامه‌ریزی از سامانه رجا یا شماره ۱۵۳۹ بپرسید.

سفر هوایی

فرودگاه فریت ملن وان در پنج کیلومتری مرکز شهر است و پروازهای داخلی ترکیه را می‌گیرد. از ایران پرواز مستقیم به وان نیست؛ باید از استانبول یا آنکارا کانکشن بزنید. وقتی قیمت کل مسیر را حساب می‌کنید، هزینه بار، مدت توقف و شرایط استرداد را هم به بلیط اضافه کنید؛ گاهی یک پرواز ارزان با ده ساعت توقف از یک بلیط گران‌تر بدتر درمی‌آید.

جاهای دیدنی وان

دریاچه وان

بزرگ‌ترین دریاچه ترکیه است و آبش شور و قلیایی. در منطقه ادرمیت مسیر ساحلی، کافه و چشم‌انداز باز دارید؛ همان‌جا بهترین نقطه شهر برای تماشای غروب است. در تابستان گردش قایقی هم انجام می‌شود.

قلعه وان

پنج کیلومتری غرب مرکز شهر، روی یک صخره بلند. بخش‌های اصلی قلعه به قرن نهم پیش از میلاد و دوره اورارتو برمی‌گردد و دیوارهای دفاعی، کتیبه‌ها و آرامگاه‌های صخره‌ای آن هنوز سر جایشان است. مسیر بالا رفتن شیب‌دار و سنگی است؛ کفش پیاده‌روی لازم دارید نه کفش خرید.

جزیره آکدامار

در دریاچه وان و در محدوده شهرستان گواش. از اسکله گواش قایق مسافربری می‌رود. بنای اصلی جزیره کلیسای صلیب مقدس است که میان سال‌های ۹۱۵ تا ۹۲۱ میلادی ساخته شده و نقش‌برجسته‌های سنگی بیرونی‌اش دیدنی‌ترین بخش آن است. در بهار شکوفه درختان بادام جزیره را می‌پوشاند. حرکت قایق‌ها به هوا بستگی دارد؛ در روز بادی ممکن است لغو شود.

آبشار مرادیه

حدود ۸۰ کیلومتری شمال وان، روی رودخانه بند ماهی. در بهار که آب پرحجم است بهترین حالت را دارد و در زمستان بخشی از آن یخ می‌زند. یک پل معلق از روی رودخانه می‌گذرد. رفت‌وبرگشت نیم روز وقت می‌برد و سنگ‌های اطراف آبشار لغزنده‌اند.

قلعه هوشاپ

در مسیر وان به حکاری، منطقه گورپینار، روی صخره‌ای مرتفع. ساختار باقی‌مانده بیشتر به دوره حکومت محلی محمودی‌ها در عهد عثمانی برمی‌گردد. چشم‌انداز کوهستانی اطرافش برای عکاسی ارزش مسیر را دارد.

قلعه چاوش‌تپه

اثری از تمدن اورارتو با بقایای معماری دفاعی. اگر قلعه وان را دیده‌اید و تاریخ اورارتو برایتان جالب شده، چاوش‌تپه مکمل منطقی آن است؛ در غیر این صورت می‌شود از برنامه حذفش کرد.

موزه وان

یافته‌های باستانی منطقه، به‌ویژه آثار اورارتو. بازدید از موزه را همان روز قلعه وان بگذارید؛ یکی بدون دیگری نصفه است.

خانه گربه‌های وان

گربه وان نژاد بومی منطقه با پوشش عمدتاً سفید است. بخشی از آن‌ها چشم‌های دو رنگ دارند، ولی این ویژگی در همه دیده نمی‌شود. مرکز نگهداری و معرفی این نژاد ساعت کار مشخصی دارد و قوانین تماس با حیوانات را اعلام کرده؛ پیش از رفتن بپرسید.

گورستان سلجوقی گواش و آرامگاه حلیمه خاتون

در همان گواش که برای آکدامار می‌روید. سنگ‌قبرهای سلجوقی و آرامگاه حلیمه خاتون نمونه سنگ‌تراشی دوره خودشان‌اند و نیم ساعت بیشتر وقت نمی‌گیرند. اگر زودتر از قایق برگشتید، همین‌جا پر می‌شود.

مراکز خرید وان

خرید در وان روی دو خیابان و دو مرکز خرید متمرکز است و همه در فاصله پیاده‌روی‌اند.

خیابان جمهوریت محور تجاری اصلی شهر است: پوشاک، کیف، کفش و لوازم آرایشی در ردیف مغازه‌های پشت سر هم. مزیتش این است که می‌توانید پنج فروشگاه را در ده دقیقه ببینید و قیمت‌ها را مستقیم مقایسه کنید.

خیابان ماراش موازی همان محدوده است و برای کسی که هتلش در مرکز شهر باشد، خریدهای روزمره را پیاده قابل انجام می‌کند.

وان ای‌وی‌ام در بلوار جمهوریت، شماره ۱۱۹. ساعت کار معمول ۱۰ صبح تا ۱۰ شب. برای مسافری که یک بعدازظهر بیشتر وقت ندارد، یک مرکز خرید سرپوشیده از گشتن در خیابان سریع‌تر جواب می‌دهد.

وان مال در خیابان جمهوریت، ساعت کار مشابه. گزینه دوم برای مقایسه قیمت.

کنار این‌ها، بازار سنتی پنیر وان ارزش یک سر زدن دارد، حتی اگر خرید نمی‌کنید: پنیر علفی، ادویه، خشکبار و صنایع‌دستی محلی آنجاست.

بهترین زمان خرید و فصل حراج

دی و بهمن: پوشاک زمستانی، پایان فصل
اواخر آبان و اوایل آذر: کمپین بلک‌فرایدی
تیر و مرداد: کالکشن تابستانی

درصد تخفیف ملاک خوبی نیست. یک کالا با ۷۰ درصد تخفیف روی قیمت متورم، از همان کالا با ۳۰ درصد تخفیف در فروشگاه بغلی گران‌تر درمی‌آید. قیمت نهایی به لیر را یادداشت کنید و با نرخ روز تبدیل کنید، نه با نرخی که سه هفته پیش دیده‌اید.

شرایط بازگشت کالا و امکان خرید بدون مالیات برای گردشگر را هم موقع خرید بپرسید؛ فرم تکس‌فری را فروشنده باید همان لحظه پر کند، بعداً نمی‌شود.

هزینه سفر به وان

بودجه سفر به وان را به پنج سرفصل تقسیم کنید و هر کدام را جدا حساب کنید: رفت‌وبرگشت، اقامت، غذا، حمل‌ونقل شهری، و ورودی جاذبه‌ها و قایق آکدامار. بودجه خرید را از این جمع جدا نگه دارید؛ رقمی است که هر مسافر خودش تعیین می‌کند.

سه نکته روی عدد نهایی بیشترین اثر را دارد. در تعطیلات ایران قیمت هتل‌های وان بالا می‌رود چون تقاضا ناگهان جمع می‌شود. هتل مرکز شهر گران‌تر است ولی هزینه تاکسی روزانه را حذف می‌کند. و اگر با خودروی شخصی می‌روید، سوخت، بیمه و مدارک خروج موقت خودرو را جداگانه حساب کنید.

قیمت‌ها را به لیر بگیرید و با نرخ روز تبدیل کنید. محاسبه با نرخ چند هفته پیش، بودجه را از واقعیت دور می‌کند.

هتل‌های وان

انتخاب منطقه مهم‌تر از انتخاب ستاره است.

اگر هدف خرید است، مرکز شهر و محدوده جمهوریت و ماراش را بگیرید. هتل ارزان دو کیلومتر آن‌طرف‌تر، در سه روز سفر چند بار تاکسی لازم دارد و تفاوت قیمت را پس می‌دهد.

اگر هدف استراحت و دریاچه است، ادرمیت بهتر جواب می‌دهد: ساحل، کافه و غروب در دسترس، ولی برای خرید باید رفت‌وآمد کنید.

از هتل‌های شناخته‌شده شهر می‌شود به Elite World Van، DoubleTree by Hilton Van و The Conforium Hotel Van اشاره کرد.

موقع رزرو هتل اقتصادی، این شش مورد را چک کنید:

فاصله واقعی تا خیابان جمهوریت، نه فاصله‌ای که هتل اعلام کرده
آسانسور، سیستم گرمایش و تهویه
صبحانه داخل قیمت هست یا نه
نظرات سه ماه اخیر، نه امتیاز کلی
شرایط کنسلی و بازپرداخت
پذیرش مسافر ایرانی و امکان پرداخت

غذاهای وان

صبحانه وان

معروف‌ترین چیزی که وان به آشپزی ترکیه داده، صبحانه‌اش است. یک میز پر از بشقاب‌های کوچک: چند نوع پنیر، عسل با موم، کره محلی، خامه، زیتون، تخم‌مرغ، نان تازه و مربا. در وان خیابانی هست که مغازه‌هایش تقریباً فقط همین را سرو می‌کنند.

ستاره این سفره، پنیر علفی یا اوتلو پِینیر است؛ پنیری که با گیاهان معطر کوهستانی منطقه عمل می‌آید و طعمش با هیچ پنیر دیگری در ترکیه اشتباه نمی‌شود.

برای صبحانه وان دو ساعت وقت بگذارید و صبحانه هتل را همان روز نخورید.

مورتوغا

ترکیبی از کره، آرد و تخم‌مرغ که روی حرارت کم به هم می‌آید. بافتش بین املت و حلوا است و بخشی از سفره صبحانه وان محسوب می‌شود.

کاووت

غلات برشته و آسیاب‌شده که با عسل یا مربا سرو می‌شود. شیرین، سنگین و خاص همین منطقه.

کِلِدوش

خوراک محلی وان با حبوبات، گوشت، فرآورده‌های لبنی و گیاهان منطقه. غذای وعده ناهار است و در رستوران‌های سنتی پیدا می‌شود، نه در فست‌فودهای مرکز شهر.

کنار این‌ها، کباب ترکی، دونر و کوفته در هر رستورانی هست. یک وعده را به غذای محلی وان بدهید و یک وعده را به کباب؛ هر دو را در یک روز خوردن، معده را خسته می‌کند.

سوغات وان

پنیر علفی وان، همان اوتلو پِینیر
عسل کوهستانی وان
مربای گل رز و مربای گردو
نقره‌کاری و صنایع‌دستی محلی
فرش و منسوجات سنتی
پوشاک، که بیشترین سهم چمدان ایرانی‌ها را دارد

برای لبنیات و مواد غذایی، مقررات گمرکی و بهداشتی ورود کالا به ایران را پیش از خرید چک کنید؛ پنیر و عسل در حجم بالا ممکن است در گمرک متوقف شود.

جابه‌جایی در شهر

وان کوچک است و بیشتر برنامه سه‌روزه را پیاده می‌شود انجام داد، به شرطی که هتل‌تان در مرکز باشد.

دلموش، مینی‌بوس‌های مسیر ثابت، ارزان‌ترین گزینه برای مسیرهای درون‌شهری و حومه است؛ همان چیزی که برای رفتن به ادرمیت یا گواش استفاده می‌کنید.

تاکسی راحت‌تر است. پیش از حرکت مطمئن شوید تاکسی‌متر روشن است، و برای مسیرهای بیرون شهر مثل آبشار مرادیه، کرایه را از قبل توافق کنید.

برای آبشار مرادیه و جزیره آکدامار، اگر دو نفر یا بیشتر هستید، کرایه کردن تاکسی برای نیم‌روز معمولاً از رفت‌وبرگشت با دلموش هم ارزان‌تر درمی‌آید و چند ساعت وقت ذخیره می‌کند.

برنامه سفر سه‌روزه

روز اول: مرکز شهر و خرید

ورود، تحویل اتاق، استراحت کوتاه. بعد پیاده‌روی در خیابان جمهوریت و فروشگاه‌های خیابان ماراش، ناهار در یک رستوران محلی، و عصر مرکز خرید وان ای‌وی‌ام.

روز دوم: دریاچه و آکدامار

صبح زود به سمت گواش راه بیفتید؛ قایق‌های اول روز خلوت‌ترند. بعد از بازدید کلیسا و گشت در جزیره، در مسیر برگشت ساحل دریاچه را ببینید و غروب را در ادرمیت بگذرانید.

روز سوم: تاریخ و خرید نهایی

صبح قلعه وان و موزه؛ این دو را پشت سر هم ببینید. بعدازظهر خرید نهایی و سوغات. اگر همین روز برمی‌گردید، برای مسیر تا مرز، تشریفات خروج و تأخیر احتمالی دست‌کم پنج ساعت کنار بگذارید.

برنامه سفر چهارروزه

روز اول: ورود، تحویل هتل، خیابان جمهوریت و ماراش
روز دوم: گواش، جزیره آکدامار، ساحل دریاچه، غروب در ادرمیت
روز سوم: صبحانه وان، قلعه وان، موزه، مراکز خرید
روز چهارم: آبشار مرادیه یا خرید تکمیلی، سپس بازگشت

آبشار مرادیه نیم روز رفت‌وبرگشت می‌خواهد. اگر روز چهارم باید زود راه بیفتید، مرادیه را به عصر روز سوم منتقل کنید یا از برنامه بیندازید؛ فشرده کردنش در روز بازگشت یعنی رسیدن با عجله به مرز.

نکات سفر

پول و ارز. واحد پول ترکیه لیر است. مقداری لیر نقد همراه داشته باشید چون همه مغازه‌های کوچک کارت نمی‌پذیرند. موقع تبدیل ارز، نرخ و کارمزد صرافی را با هم حساب کنید؛ صرافی با نرخ بهتر و کارمزد بالاتر گاهی گران‌تر درمی‌آید.

اینترنت. یا بسته رومینگ اپراتور ایرانی بگیرید یا سیم‌کارت ترکیه. سیم‌کارت ترکیه ثبت گوشی لازم دارد و اگر بیشتر از چند روز می‌مانید، صرفه بیشتری دارد.

ساعت. وان ۳۰ دقیقه از ایران عقب‌تر است. این نیم ساعت در ساعت حرکت اتوبوس، تحویل اتاق هتل و ساعت کار مرز اثر می‌گذارد.

مدارک. تصویر دیجیتال گذرنامه و بلیط را جایی ذخیره کنید که بدون اینترنت هم باز شود. در مراکز خرید شلوغ، پول نقد و گذرنامه را جدا از هم نگه دارید.

زمستان. از آذر تا اسفند برف جاده‌های کوهستانی را می‌بندد یا کند می‌کند. اگر در این بازه سفر می‌کنید، روز بازگشت را روز قبل از پرواز یا تعهد کاری‌تان نگذارید.

اشتباهات رایج

رزرو هتل فقط بر اساس قیمت. هتل ارزان دور از مرکز، در سه روز چند بار تاکسی لازم دارد و تفاوت را پس می‌دهد.

دادن کل سفر به خرید. دریاچه، آکدامار و قلعه وان نیم روز بیشتر وقت نمی‌گیرند و چیزی هستند که از وان یادتان می‌ماند.

خرید از اولین فروشگاه. همان کالا در فاصله صد متری می‌تواند بیست درصد ارزان‌تر باشد.

بی‌توجهی به ساعت اوج مرز. روزهای پایانی تابستان و تعطیلات، تردد در رازی کند می‌شود.

لباس نازک در بهار و پاییز. اختلاف دمای روز و شب در وان به ۱۵ درجه می‌رسد.

برنامه فشرده روز بازگشت. تأخیر مرز و ترافیک جاده را در روز آخر حساب کنید.

پرسش‌های متداول

برای سفر به وان ویزا لازم است؟

خیر. دارندگان گذرنامه عادی ایرانی برای سفر گردشگری به ترکیه تا ۹۰ روز از ویزا معاف‌اند. گذرنامه باید دست‌کم ۱۵۰ روز اعتبار داشته باشد.

چند روز برای وان کافی است؟

سه روز برای خرید و جاذبه‌های اصلی شهر. اگر آبشار مرادیه و قلعه‌های اطراف را هم می‌خواهید، چهار تا پنج روز.

وان برای خرید به‌صرفه است؟

بستگی به نرخ لیر دارد. مزیت وان هزینه پایین رسیدن به آن است، نه ارزان‌تر بودن کالاها نسبت به استانبول. وقتی هزینه سفر را روی خرید سرشکن می‌کنید، برای خریدهای متوسط به‌صرفه درمی‌آید و برای خرید یکی دو قلم، نه.

بهترین ماه سفر به وان کدام است؟

برای طبیعت و گشت شهری، اردیبهشت تا شهریور. برای خرید، آبان و آذر که حراج پایان فصل و بلک‌فرایدی را با هم دارد.

با خودروی شخصی می‌شود رفت؟

بله، با مدارک خروج موقت خودرو، بیمه معتبر و عبور از گذرگاه مجاز. شرایط ورود خودرو را پیش از حرکت از گمرک بپرسید.

وان برای سفر خانوادگی مناسب است؟

بله. فاصله‌های کوتاه داخل شهر، آن را با بچه راحت‌تر از استانبول می‌کند. هتل مرکزی بگیرید و برنامه روزانه را سبک‌تر ببندید.

کجای وان اقامت کنیم؟

برای خرید، مرکز شهر و محدوده جمهوریت و ماراش. برای دریاچه و استراحت، ادرمیت.

در دریاچه وان می‌شود شنا کرد؟

در بخش‌های مجاز بله. آب شور و قلیایی است، عمق جاهایی ناگهان زیاد می‌شود و باد دریاچه تند است؛ فقط از نقاط تعیین‌شده استفاده کنید.

بهترین مسیر زمینی کدام است؟

برای بیشتر مسافران شمال غرب، خوی و مرز رازی. از ارومیه، مرز سرو هم گزینه است.

بدون تور می‌شود رفت؟

بله. حمل‌ونقل و هتل را جداگانه رزرو کنید و برنامه خودتان را ببندید. تور وقتی می‌ارزد که نمی‌خواهید درگیر هماهنگی مرز و جابه‌جایی شوید.

جمع‌بندی

وان سفری است که با یک شب جاده و یک گذرنامه انجام می‌شود. اگر خرید اولویت است، هتل مرکز شهر بگیرید، آبان یا آذر بروید و قیمت را در چند فروشگاه مقایسه کنید. اگر دنبال طبیعت و تاریخ هستید، دریاچه، آکدامار، قلعه وان و آبشار مرادیه چهار نقطه‌ای هستند که باید در برنامه باشند.

سه روز برای هر دو هدف با هم کافی است، به شرطی که روز بازگشت را فشرده نبندید.

دیدگاه‌ها (۰)
هنوز دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.
ثبت دیدگاه